Ytong-reparatiemortelYtong-­fix is een KOMO­-gecertificeerde mortel op cementbasis die wordt geproduceerd in de eigen lijmfabriek van Xella. De mortel is geschikt voor binnen­ en buitentoepassingen. Het gebruik van deze blokkenlijm is één van de voorwaarden voor het voldoen aan de kwaliteit zoals die aan cellenbetonnen constructies wordt gesteld.

Een in het verlengde van de lijm liggend product is Ytong­-fill dat bij binnentoepassingen wordt gebruikt voor het repareren van wanden en het dichten van leidingsleuven. Ook kleine oppervlaktebeschadigingen kunnen met Ytong-­fill worden hersteld.

Een reparatiemortel voor het repareren van beschadigingen van cellenbeton. Het is een speciale mortel op basis van cellenbeton. Voor buitenwanden (MassiefBlok) altijd deze reparatiemortel toepassen.

Ytong-addCellenbeton kan worden gelijmd of gemetseld. Lijmen met Ytong-fix heeft de voorkeur. Kiest u toch voor metselen, dan is het zaak Ytong­-add aan de metsel­ en voegspecie toe te voegen. Dit om ‘verbranding’ te voorkomen en te zorgen voor een betere verwer­king van de specie.

Behangklaar afwerkenBehangklaar afwerken

 1. Maak het af te werken oppervlak vlak met een rasp.
 2. Film de wand af met Ytong-­skin.
 3. Bij tegelen in de specie: grondeer de wand.

Spuitklaar afwerken

 1. Maak het af te werken oppervlak vlak met een rasp.
 2. Film de wand af met Ytong-­skin.
 3. Doe dit nogmaals in verband met strijklicht.
 4. Bij tegelen in de specie: grondeer de wand.

Tegelen in de specie

 1. Grondeer de wand.
 2. Zet de tegels in de specie op de wand.

Tegels lijmen

Lijm de tegels rechtstreeks op de wand met elastische lijm (zie gebruiksaanwijzing lijm).

Houten afwerking

 1. Schroef de regels rechtstreeks op de wand met spaanplaat­ schroeven.
 2. Breng de houten bekleding aan.

Ytong­-fix blokkenlijm wordt in poedervorm geleverd in zakken van 25 kilogram en emmers van 5 kilogram. De lijm moet droog worden bewaard en mag niet worden verwerkt bij een temperatuur onder 0?C. De lijm wordt bij voorkeur met een (boormachine voorzien van een) korfmixer aangemaakt.

Controleer de vloeibaarheid van de lijm door met een troffel een diepe gleuf in de lijm te trekken. Loopt de gleuf langzaam en niet volledig dicht, dan heeft de lijm de juiste dikte. Aangemaakte lijm moet binnen enkele uren worden verwerkt.

LijmkamGevels van Ytong blokken, al dan niet voorzien van Multipor minerale isolatieplaten, moeten worden afgewerkt met een pleisterlaag die is afgestemd op de eigenschappen van cellenbeton. Voorwaarden zijn een goede hechting, elasticiteit, regenwerendheid en dampopenheid. Voorzie de pleisterlaag van wapeningsweefsel en werk de wand af met een (structuur)verfsysteem naar keuze.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Verwerkings- en afwerkingsproducten